Juridische oplossingen voor vaste prijzen

Steeds vaker zie je juridische oplossingen voor een vaste prijs. Iets wat voor heen onmogelijk leek, zie je de laatste jaren steeds vaker aangeboden worden. Voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Met de investering van 150K in blended.law komt een Google Shopping met juridische oplossingen dichterbij.

juridische-oplossing-tegen-vaste-prijs-01

Blended.law heeft flink wat media aandacht gekregen met de investering van 150.000 euro in het online platform.

“Op het platform van blended.law kunnen advocaten, juristen, notarissen en andere specialisten hun dienstverlening in de vorm van duidelijke producten aanbieden, zodat ondernemers de prijs, kwaliteit en expertise met elkaar kunnen vergelijken”.

Het ziet er mooi uit en is duidelijk nog aan het groeien en ontwikkelen, maar een echte kieskeurig of Google shopping voor juridische producten is het nog niet en lijkt het ook niet te gaan worden. Dan verwacht je toch de mogelijkheid tot het vergelijken van hetzelfde product (opstellen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) van verschillende aanbieders. Zo disruptief is het dus dan ook weer niet, maar het is wel een nieuwe stap.

Nog belangrijker is de wijziging die de Orde van Advocaten heeft moeten doorvoeren in haar gedragsregels.

“De Orde van Advocaten (NOvA) heeft op aandringen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het provisieverbod voor advocaten beëindigd en de provisieregels aangepast.”

Jan-Hein Strop, oprichter van het platform LegalDutch, was degene die het ACM aanzette tot het onderzoek dat uiteindelijk tot aanpassingen van de gedragsregels heeft geleid (De NOvA vreest nog steeds dat de onafhankelijkheid van advocaten in het geding kan komen bij het gebruik van vergelijkingssites).

Dit maakt het pad echt vrij voor vergelijkingssites die  juridische producten van verschillende aanbieders vergelijken en de consument of ondernemer dezelfde mogelijkheden biedt als een Kieskeurig of Google Shopping.

Gelukkig zijn er naast LegalDutch en blended.law al talloze andere websites die juridische oplossingen voor een vaste prijs aanbieden. Een klein overzicht.

Arbeidsrecht

In het arbeidsrecht zijn er een flink aantal juridische zaken die regelmatig voor een vaste prijs aangeboden worden. Denk aan het checken van een vaststellingsovereenkomst of opstellen van een arbeidscontract. Deze fixed fee producten zijn (bijna) altijd standaard en afwijkende situaties zijn niet mogelijk.

Familierecht

Een echtscheiding kan je voor een vaste prijs regelen. Bekende namen hier zijn scheiden.nl en uitelkaar.nl. Op advocaat-kosten.nl vind je een handig overzicht.

Opstellen juridische documenten

Ook het opstellen van juridische documenten wordt door veel partijen aangeboden tegen een vaste prijs of zelfs gratis.

Rechtsbijstand verzekeraars

Bijna alle rechtsbijstandverzekeraars bieden een breed scala aan juridische oplossingen tegen een vaste prijs.

DAS Rechtsbijstand doet het bijvoorbeeld al een aantal jaren met Flexx van DAS en Rechtshulp On Demand.

Centraal Beheer is er recent mee gestart via Centraal Beheer Juridische Hulp.

Univé heeft Rechtshulp On Demand. Met Rechtshulp on demand helpt Unive je voor een vast bedrag met juridische hulp op maat. De intake met een ervaren jurist is gratis.

Achmea heeft LegalGuard en biedt betaalbare en passende oplossingen voor mensen die juridische hulp nodig hebben.

ARAG had tot 2017 ook een aanbod van juridische oplossingen tegen een vaste prijs maar is hier met de komst van de nieuwe website mee gestopt.

Advocatenkantoren met webshop

Swart legal heeft al sinds 2016 een webshop met juridische oplossingen.

Legal Matters heeft een aantal zakelijke en particuliere juridische oplossingen tegen een vaste prijs.

Van der Zwan Advocaten doet het onder het eigen label vaste tarief advocaat.

En verder?

Nationale Advies Balie (NAB) en Omnius zijn twee grote online partijen die leads/zaken genereren voor aangesloten advocaten. Beide doen ze dit zeer succesvol door een groot deel van het juridisch zoekverkeer in Google naar zich toe te trekken. Voor een beginnend advocaat is het onbegonnen werk om hier tussen te komen.

Google Shopping met juridische producten?

Als je nu googled op “google shopping legal products” krijg je geen resultaten. Op de engelstalige markten bestaat het blijkbaar niet. Het start met een (groeiend aanbod) van juridische producten en dat is zeker het geval. Het feit dat elke rechtsbijstandverzekeraar er brood in ziet is een mooi teken. Of ze doen het om niet achter te blijven.

Belangrijkste punt voor succes is de acceptatie van juridisch hulp voor een vaste prijs door de consument / ondernemer. Recent onderzoek wees uit dat men de advocaat nog steeds met “duur en niet transparant” associeert. Twee punten die met juridische hulp als product worden weggenomen: 1. Vanuit het bedrijfsrisico moet de advocaat de inhoud van het product goed beschrijven en afbakenen (transparant). 2. Bij frisse concurrentie zullen de prijzen scherper (niet duur) worden en meer focus op zaken zoals klanttevredenheid (beoordeeld met een 9,3) om onderscheidend te zijn.

Laten we afwachten hoe het zich verder ontwikkeld .

Juridisch advies? Bel 055-5395651 of mail