Vergelijk kosten online testament opstellen

Een online testament is een testament dat volledig online wordt opgesteld. Verschillende aanbieders maken gebruik van digitale formulieren waar je door het beantwoorden van vragen zelf, of samen met iemand anders, een testament kunt opstellen. Bij elke vraag krijg je advies in de vorm van uitleg of voorbeeldsituaties. Nadat je het testament zelf hebt gecontroleerd, wordt het doorgestuurd naar een notaris die je hebt geselecteerd. De laatste stap is het ondertekenen van het testament bij de notaris op kantoor.

Het opstellen van een online testament is over het algemeen goedkoper dan het opstellen van een testament op traditionele wijze.

Testament voor jezelf (Prijs is voor 1 testament)Prijs
Nunotariaat.nl€250,-
Nationalenotaris.nl€255,-
Doehetzelfnotaris.nl€269,-
(laatste update: 16-03-2023)
Twee testamentenPrijs
Notarisvandaag.nl€369,-
Nationalenotaris.nl€385,-
Nunotariaat.nl€399,-
Doehetzelfnotaris.nl€425,-
(laatste update: 16-03-2023)
2 testamenten + samenlevingscontractPrijs
Notarisvandaag.nl€399,-
Nunotariaat.nl€499,-
Doehetzelfnotaris.nl€509,-
Nationalenotaris.nl€640,-
(laatste update: 16-03-2023)

Voordelen online testament opstellen

Voordelen van een online testament opstellen zijn onder andere:

  • Eigen tempo: doordat het proces online is, kun je gemakkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van de notaris.
  • Lage kosten: de lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een notaris aan je testament hoeft te besteden. Je doet veel zelf.
  • Gemak: alles kan van achter je computer worden geregeld. In een online omgeving vul je de belangrijke documenten in. Deze worden gecontroleerd en waar nodig aangepast of krijg je advies. Contact verloopt via e-mail, telefoon of Skype.
  • Handig vanuit het buitenland: omdat alles online gebeurt, is locatie niet belangrijk.

Nadelen online testament opstellen

Er zijn echter ook enkele belangrijke nadelen verbonden aan het online opstellen van je testament. Het gemak van online is direct ook het nadeel, omdat er geen actieve begeleiding en advies van een notaris is. Daarnaast is er beperkte ruimte voor specifieke vragen die je altijd zult hebben.

Andere nadelen van het online opstellen van een testament zijn:

  • Keuzes maken zonder advies van een notaris: er vindt in de basis alleen een controle plaats van het ingevulde testament en er is beperkte begeleiding en advies. Als je echt advies nodig hebt, is een online testament niet de beste optie. Kies dan voor een testament op maat.
  • Niet 100% duidelijk wat de impact is van bepaalde keuzes op jouw situatie: het is belangrijk dat je begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van de gemaakte keuzes in je testament. Kies altijd voor minimaal een controle door een notaris om desastreuze fouten te voorkomen.
  • Staar je niet blind op de lage prijs: de lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten moet afnemen. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een opvullegaat of een AWBZ-clausule. Het is belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van je eigen situatie en behoeften, ook met het oog op advies en begeleiding bij het opstellen van je testament.

Uiteindelijk is elke situatie uniek en zal je zelf moeten bepalen of het online opstellen van een testament de beste keuze is. Het kan zijn dat jouw situatie niet past in een standaard testament en dat je behoefte hebt aan meer advies en begeleiding bij het opstellen van je testament. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een notaris om te bespreken wat de beste optie is voor jouw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen over online testament opstellen

Is het veilig om online een testament op te stellen?

Ja, mits je gebruik maakt van een betrouwbare aanbieder en veilige online omgevingen. Zorg ervoor dat de aanbieder werkt met een beveiligde verbinding en dat de gegevens versleuteld worden opgeslagen.

Wat is het verschil tussen een online testament en een testament op maat?

Een online testament wordt opgesteld aan de hand van een standaard formulier met vaste vragen. Een testament op maat wordt opgesteld door een notaris die rekening houdt met jouw specifieke situatie en wensen.

Kan ik mijn testament na het online opstellen nog aanpassen?

Ja, je kunt het testament altijd aanpassen en opnieuw laten controleren door de notaris voordat je het definitief ondertekent.

Moet ik nog naar de notaris toe als ik online een testament opstel?

Ja, het testament moet uiteindelijk nog worden ondertekend bij de notaris op kantoor om het rechtsgeldig te maken.

Hoe weet ik of mijn testament voldoet aan de wettelijke eisen?

De notaris controleert of het testament voldoet aan alle wettelijke eisen en kan je hierover adviseren.

Juridisch advies? Bel 055-5395651 of mail