Wat is het uurtarief voor mijn advocaat of jurist?

De advocatuur kent geen vaste uurtarieven. Het uurtarief kan variƫren van 150 euro tot meer dan 500 euro per uur afhankelijk van de gekozen advocaat.

Waarom zulke grote verschillen? Dit heeft te maken met de volgende factoren:

 • Jaren ervaring – Voor een advocaat met meer ervaring betaal je ook meer. Vergelijk het met een goede schilder.
 • Type zaak – Sommige rechtsgebieden zijn een specialisme wat maar weinig advocaten (goed) beheersen.
 • Complexiteit zaak – Een complexe zaak vraagt om een advocaat die veel ervaring heeft met jouw type zaak. Zoals reeds gezegd betaal je meer voor ervaring.
 • Service en kwaliteit – Hoge kwaliteit en service kost geld. Vergelijk het met een goed hotel. En een advocatenkantoor op de Zuidas in Amsterdam zal ook gemiddeld een hoger uurtarief rekenen.
 • Afzonderlijke kosten – Naast het uurtarief kunnen dossierkosten of kantoorkosten los in rekening worden gebracht. Check ook of het uurtarief inclusief of exclusief 21% BTW is.

Maak een prijsafspraak met je advocaat

Omdat er geen vaste advocaat uurtarieven zijn, ben je geheel vrij om zelf financiƫle afspraken te maken met je advocaat. Dit kan een specifiek uurtarief zijn, maar er zijn ook talloze andere prijsafspraken mogelijk. De meest voorkomende, na uurtarief, is een fixed fee. Andere afspraken zijn: no cure no pay, no cure less fee, abonnement, rechtsbijstandverzekering en pro deo.

Beste advocaten tegen een scherp uurtarief?
Kies dan uit de meer dan 175 advocaten van de Nationale Advies Balie. Direct deskundig en juridisch advies in gewone mensentaal.

wat is het uurtarief van advocaat of jurist

Aantal bestede uren

Naast het uurtarief is voor de uiteindelijke prijs ook het aantal bestede uren van belang: Aantal uren x uurtarief maakt het uiteindelijke factuurbedrag.

Het aantal uren voor jouw zaak kan een advocaat inschatten. Hoe meer informatie over jouw zaak beschikbaar is voor de advocaat, hoe beter de inschatting gemaakt kan worden. Weet dat aan de inschatting geen rechten ontleend kunnen worden.

Zorg er dus voor dat, als je je zaak laat behandelen op basis van uurtarief, je vooraf en ook tijdens de zaak altijd een goed beeld hebt van de bestede uren. Hier kan je met je advocaat afspraken over maken in de vorm van maandelijkse of wekelijkse updates.

Jurist: lager uurtarief, dezelfde kwaliteit

Het uurtarief van een jurist ligt onder dat van een advocaat en varieert tussen 85 en 150 euro. Wat is een jurist? Een jurist heeft, net zoals een advocaat, rechten gestudeerd aan een universiteit en heeft de mr.-titel. Een advocaat heeft daarentegen extra opleidingen gedaan. Qua juridische kennis doen juristen niet onder voor een advocaat.

Het belangrijkste voor jou is:

 • Uurtarief jurist bijna altijd lager dan advocaat, bij dezelfde kwaliteit.
 • Kwaliteit vaak goed vergelijkbaar.
 • Een jurist mag, in tegenstelling tot een advocaat, werken volgens het no cure no pay principe.
 • Een advocaat is in sommige zaken verplicht (zie onder).

Vergelijk advocaat en jurist uurtarief
Type zaak | Uurtarief advocaat | Uurtarief jurist

Soms is een advocaat verplicht

Soms ben je verplicht om een advocaat in te schakelen:

 • Bij familierechtzaken zoals een echtscheidingen.
 • Bij civiele zaken behandelt bij het kantongerecht met een financieel belang van meer dan 25.000 euro.
 • Als je in hoger beroep wilt tegen een uitspraak van de kantonrechter op het gebied van het arbeids- of huurrecht.
 • Bij hoger beroep bij het gerechtshof of cassatie bij de Hoge Raad.

Wanneer er geen advocaat verplicht is kan je een jurist inschakelen of de zaak zelf behandelen. Check dus altijd vooraf of je verplicht bent een advocaat in te schakelen.

Opkomst Internet: uurtarief omlaag

Doordat iedereen (ook jij) via Internet op zoek gaat naar juridische hulp is de concurrentie onder de advocaten flink gegroeid. Met als gevolg dat veel zelfstandige advocaten hun tarieven hebben verlaagd om de concurrentie voor te zijn. Dit hoeft niet altijd positief te zijn: Goedkoop is namelijk soms duurkoop. Want ergens moet op bespaard worden om een lager uurtarief te kunnen rechtvaardigen als ondernemer.

Advocaat zoeken? Gebruik onze checklist!

Met onze checklist heb je een duidelijk overzicht van alle punten waarop je moet letten bij het zoeken naar een geschikte advocaat.

Juridisch advies? Bel 055-5395651 of mail