Goede advocaat vinden?

Een juridisch geschil heeft vaak een dringende aard: Er moet snel actie ondernomen worden. Dit maakt dat er vaak druk staat op het vinden van een goede advocaat of juridisch dienstverlener die je kan helpen. Maar waar moet je nu op letten? Wat is belangrijk? Op deze pagina gaan we hier dieper op in met als doel dat je daarna zelfstandig een goede advocaat of juridisch dienstverlener vindt.

Rechtsgebied

Elke advocaat/juridisch dienstverlener heeft kennis en ervaring in 1 of meerdere rechtsgebieden. Je bent op zoek naar een advocaat/juridisch dienstverlener die juist in het rechtsgebied waar jouw zaak ondervalt ervaring heeft. Liefst nog met een vergelijkbare zaak.

Dit lijkt onmogelijk maar is het niet. Er zijn talloze websites waar je kan zoeken naar een advocaat op basis van rechtsgebied en ook type zaak.

Onthou dat een advocaat in een minder bekend rechtsgebied een hoger uurtarief zal vragen, door het ook beperkte aanbod van advocaten in dit rechtsgebied. Vergelijk arbeidsrecht (veel gevraagd) met bestuursrecht (minder gevraagd).

Complexiteit versus ervaring

Het liefst wil je een zeer ervaren advocaat, alleen daar hangt een flinke prijskaart aan. Niet complexe zaken als een ontslag met wederzijds goedvinden kan ook door een advocaat met minder ervaring (junior/medior) afgehandeld worden. Of zelfs voor een fixed fee.

Dus doe vooraf goed onderzoek naar de complexiteit van je zaak. Hoe doe je dit? Door gratis juridisch advies in te winnen.

Prijsafspraak

Juridische hulp kost geld. Het liefst wil je deze kosten zo beperkt mogelijk houden. Het is dus van belang om vooraf te weten wat de totale kosten zullen zijn. Bij een fixed fee product is dat mogelijk.

In alle andere gevallen (uurtarief) zal je advocaat een richtlijn krijgen, waarbij je mogelijk wel een bovengrens kan afspreken. Zorg er altijd voor dat je duidelijke afspraken maakt van bijvoorbeeld wekelijkse updates van bestede uren zodat je niet voor financiƫle verrassingen komt te staan.

Je kan snel besparen door het kiezen van een advocaat/juridisch dienstverlener die een laag uurtarief hanteert zoals laagsteadvocatentarief.nl.

Prijs versus kwaliteit

Laat het uurtarief alleen niet je keuze bepalen: Goedkoop kan ook binnen rechtshulp uitmonden op duurkoop. Bij een complexe zaak of binnen een minder bekend rechtsgebied kan je beter kiezen voor een senior advocaat of een advocaat die daadwerkelijk ook ervaring heeft binnen het rechtsgebied. Je zal mogelijk meer betalen per uur, maar je bent wel voorzien van kwalitatieve rechtshulp.

Kwaliteit komt ook naar voren in zaken die niet direct te maken hebben met jouw zaak. Denk aan periodieke updates (hoe staat de zaak ervoor, hoeveel uren zijn er reeds besteed). Soms wil je hiervoor het extraatje betalen om echt ontzorgd te worden.

Gebruik onze checklist om te bepalen of de advocaat bij je past en geschikt is voor het behandelen van je zaak.

Let op andere (verborgen) kosten!

Check altijd of er geen extra kosten zijn die niet direct genoemd worden:

  • Is het uurtarief of fixed fee inclusief of exclusief BTW? Dit kan de prijs toch 21% omhoog brengen (geldt niet voor ondernemers).
  • Worden dossier of kantoorkosten afzonderlijk gefactureerd of zit dit reeds verwerkt in uurtarief/fixed fee? Dit zijn kosten voor porti, telefoon, fax, e-mail, fotokopieĆ«n en dossierbeheer.
  • Zogeheten verschotten worden altijd achteraf gefactureerd. Denk hierbij aan kosten van de procedure, zoals griffierechten, uittrekselkosten of deurwaarderskosten. Dit zijn alle kosten aan derden die de advocaat moet maken ten behoeve van jouw zaak.Vaak kan vooraf inzichtelijk gemaakt worden wat de hoogte hiervan in totaal zal zijn.

Gebruik de checklist om je hierbij te helpen dit inzichtelijk te maken.

Onderhandelen over advocaatkosten

Brutalen hebben de halve wereld. Nooit geschoten is altijd mis. Ja, over de vergoeding van juridische hulp kan net zo goed onderhandeld worden als over het schilderen van het huis. Het belang is misschien wat groter (slecht geschilderd huis versus geen werk/huis) maar dat maakt niet dat er geen ruimte is voor onderhandelen.

Waaraan kan je denken?

  • Lager uurtarief bij negatieve uitkomst
  • Hoger uurtarief bij positieve uitkomst (bijvoorbeeld bij schadevergoeding)
  • Behandeling van zaak door junior/medior jurist waarbij senior wel overzicht houdt.
  • Fixed fee oplossing

Gratis intake gesprek / eerste juridisch advies

Veel advocaten en juristen bieden een gratis intakegesprek of eerste juridisch advies aan. Maak hier gebruik van zodat je naast een beter beeld van de persoon die mogelijk je zaak gaat behandelen tevens een eerste gratis juridisch advies krijgt.

Juridisch advies? Bel 055-5395651 of mail